Skambud

Alla har vi någon gång fått ett skambud. Min tanke är, att jag inte vill sälja min häst till ett skambud, och därför lägger jag aldrig skambud på hästar som jag köper. Men vissa människor gör allting för att få hästen till ett absolut minimalt pris.

Jag har fått höra att mina hästar är skit. Ja, men om du nu tycker så varför ska du köpa den, den kommer ju vara lika mycket skit även till halva priset. Jag har fått hot, anklagelser och hat bara för att folk inte vill betala fullt pris. Detta är absurt, vart är världen på vägen? Absolut jag tar gärna emot bud, men hotar du mig eller snackar skit om en otroligt trevlig häst, tro då inte att du får köpa den, oavsett om du ger mig en miljon eller två.

 

Hackamore gårdagens pessoa…

Att tider förändras är nog något som vi alla hela tiden märker av, och hästvärlden är inget undantag. För ca. 10 år sedan så kommer jag ihåg att det nästan var tabu att rida på hackamore, då det ansågs vara elakt, skarpt och skadligt. Hackamore skulle bara befinna sig i trygga välutbildade händer och inte beblandas med okunskap. Man hade ungefär samma tankar som vi idag riktar mot pessoabettet.
 
Idag däremot så har vi en helt annan syn på hackamore, helst ska alla rida på det för att det är så snällt och hästen slipper bett i munnen. Har hackamoret blivit annorlunda i sin utformning? Nej. Det är bara tankarna om det som har ändrats i och med att NH-tänket växer sig större. Jag finner det ganska skrämmande när jag ser allt mer oerfarna ryttare, som rider med felanpassade hackamore. Varje gång håller man andan och hoppas innerligt att det inte ska sluta i en bruten nosrygg.
 
Jag är inte den som är restriktiv mot utrustning på något sätt, jag lider inte av någon utrustnings fobi. Jag tycker inte att hackamore är fel, men det kan bli otroligt skadligt i fel händer, precis som ett bett.
 

Ben och Bruttan besöker en ridskola

Bruttan och Ben är ute på färd och helt plötsligt åker de förbi en ridskola. Bruttan får då den briljant idén om att visa Ben hur en ridskola ser ut. De går in i stallet och där är boxar uppradade efter varandra och fyllda med olika hästar. Ben bestämmer sig för att titta lite närmare på hästarna. Han tittar in i den första boxen. I den boxen ser han en häst som verkar vara en riktig sömnig en, det är nästan så man skulle kunna tro att självaste John Blund har varit där.
 
De går lite längre in i stallet och då är det en av hästarna som fångar Bens uppmärksamhet. Ben utbrister ”Jag tror att den där hästen vill möblera om, så som den hoppar och far.” Det blir tyst en liten stund innan Ben öppnar munnen igen ”Å den där hästen bredvid vill nog bli snides snickare så som den karvar med tänderna. Jag tror med lite utbildning och ännu mer träning bli lika känd som typ Leonardo da Vinci.” Bruttan tittar lite på Ben medan hon väntar på nästa briljanta analys. ”Den där hästen är verkligen obehaglig så som den stirrar, får man stirra tillbaka?” Bruttan suckar lite och tittar frågande på Ben: ”Vad menar du nu?” ”Ja, men en katt bli ju lack om man stirrar tillbaka. Tänk om hästen blir förnärmad av att jag blänger på den? Då kanske den hoppar ut och mördar mig. Eller så, tja är den väl bara kär i mig”, säger Ben och rycker på axlarna. Bruttan skakar på huvudet och börjar gå mot dörren.
 
På vägen ut lyckas Ben även bli halvt ihjäl skrämd av en häst som högg mot gallret när han gick förbi och utmanade hästens revir. Han passerade även hästar som inte brydde sig alls och hästar som hade andra märkliga saker för sig. Oj, vad olika hästar kan vara tänker Ben tyst för sig själv.
 
 
 
Tack till Lina för inspirationen till inlägget!

Ett udda tips

När du flyger av hästen som en vante, kanske du borde fundera på om du ska skaffa ett barnsnöre. Alltså ett sådant snöre som barn har när de fäster vantarna i overallen. Då kanske du har en chans att sitta kvar. Du behöver heller inte se ut som en tokig flygande vante, utan du kan sitta där stolt på hästen även när den drar till med sina enorma bocksprång. 

Så låt detta bli dagens tips, införskaffa ett barnsnöre.

 Eller varför inte en sådan här…